Tatar z łososia

/ Brak komentarzy

Kilka dni temu obiecałam Wam przepis na wykwintną przystawkę z ryby. To tatar z łososia. Tak, tak, tatar. Tylko zamiast wołowiny łosoś. Musicie znaleźć źródło na super świeżą rybę, bo będziemy jeść ją na surowo.

Przygotujcie:

filet z łososia, ja kupiłam kawałek ok. 0,5 kg

małą cebulkę pokrojoną w drobną kostkę

ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę

2 łyżki koperku posiekanego

musztardę

kilka kropli maggi

sól i pieprz

Rybę obierzcie ze skóry i ewentualnych ości. Drobniutko posiekajcie. Niestety to najbardziej pracochłonna część przygotowania. Dodajcie cebulkę, ogórek i koperek. Za pomocą widelca dobrze wymieszajcie. Dodajcie musztardę, maggi, sól i pieprz do smaku. Po trochu, żeby nie przesolić albo spieprzyć, sory rory przepieprzyć. Przełóżcie do ładnego naczynka i udekorujcie. Powinno przemacerować się kilka godzin. Do tego bagietka, chleb biały albo ciemny. Co kto lubi. Białe wino albo piwo. Przystawka na letnią kolację albo przyjęcie. Pyszna.

W tym roku to przebój sezonu nad morzem. Spróbujcie zrobić sami, satysfakcja gwarantowana.

Wasza miłośniczka ryb

Jola

Follow Jola:

Kobieta, żona, mama, babcia, przyjaciółka, pani psu, emerytka, szalona sześćdziesiątka i od niedawna blogerka. Zapraszam po rady, porady, pomysły i myśli. Jola

Latest posts from

Zostaw komentarz