Kilka dni temu obiecałam Wam przepis na wykwintną przystawkę z ryby. To tatar z łososia. Tak, tak, tatar. Tylko zamiast wołowiny łosoś. Musicie znaleźć źródło na super świeżą rybę, bo będziemy jeść ją na surowo.
Przygotujcie:
filet z łososia, ja kupiłam kawałek ok. 0,5 kg
małą cebulkę pokrojoną w drobną kostkę
ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę
2 łyżki koperku posiekanego
musztardę
kilka kropli maggi
sól i pieprz
Rybę obierzcie ze skóry i ewentualnych ości. Drobniutko posiekajcie. Niestety to najbardziej pracochłonna część przygotowania. Dodajcie cebulkę, ogórek i koperek. Za pomocą widelca dobrze wymieszajcie. Dodajcie musztardę, maggi, sól i pieprz do smaku. Po trochu, żeby nie przesolić albo spieprzyć, sory rory przepieprzyć. Przełóżcie do ładnego naczynka i udekorujcie. Powinno przemacerować się kilka godzin. Do tego bagietka, chleb biały albo ciemny. Co kto lubi. Białe wino albo piwo. Przystawka na letnią kolację albo przyjęcie. Pyszna.
W tym roku to przebój sezonu nad morzem. Spróbujcie zrobić sami, satysfakcja gwarantowana.
Wasza miłośniczka ryb
Zostaw komentarz