Śledzie na słodko

/ Brak komentarzy

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Oprócz tych tradycyjnych w oleju chciałabym zaproponować Wam śledzie na słodko. Tak, tak, dobrze czytacie. Na słodko. Są przepyszne. Myślę, że posmakują nawet tym nie bardzo kochającym tą jedną z najzdrowszych ryb. Chociaż niektórzy twierdzą, że śledź to nie ryba.

Przygotujcie:

kilka płatów śledzi, ale takich na wagę z wiaderka a nie z tacki

2/3 szklanki octu

1 1/3 szklanki wody

1 szklankę cukru

4 małe czerwone cebule

2 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

łyżeczkę pieprzu

pół łyżeczki ziaren kolendry

kilka goździków20161214_144254_Richtone(HDR)

Śledzie namoczcie na kilka godzin w zimnej wodzie. Do rondelka wlejcie wodę, ocet, wsypcie cukier, utłuczone w moździerzu przyprawy, liście laurowe i pokrojoną w 2-3 milimetrowe plasterki cebulę. Jak nie macie moździerza albo starego młynka do kawy, który wysłużony świetnie się sprawdza w mieleniu przypraw, rozbijcie po prostu tłuczkiem do mięsa. Tylko nie zapomnijcie zawinąć przyprawy w ściereczkę, bo będziecie ich szukać po całej kuchni.20161214_144939_Richtone(HDR)

Gotujcie przez kilka minut na małym ogniu. Odstawcie, przykryjcie pokrywką i tak niech wystygnie. 20161214_150130_Richtone(HDR)Wymoczone śledzie pokrójcie w dzwonka i ułóżcie w słoiku przekładając cebulą i zalewą. Na wierzchu powinna być cebula i zalewa. Zamknijcie szczelnie słoik coby wszystko dokoła śledziami nie capiło.20161214_183932_Richtone(HDR) Powinny stać w chłodnym miejscu kilka dni żeby do świąt się przemacerowały.

Ten przepis dostałam od męża bratowej, cioteczki Wandeczki. Przywiozła go ongiś ze Szwecji, gdzie śledzie na słodko są bardzo popularne. U mnie w domu to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Spróbujcie je zrobić, bo jeszcze jest kilka dni do świąt. A jak zostaną to na sylwestra jak znalazł.

Wasza już w świątecznym nastroju Jola

Follow Jola:

Kobieta, żona, mama, babcia, przyjaciółka, pani psu, emerytka, szalona sześćdziesiątka i od niedawna blogerka. Zapraszam po rady, porady, pomysły i myśli. Jola

Latest posts from

Zostaw komentarz