Mikstura z imbiru

/ Brak komentarzy

Robi się coraz chłodniej. Ani chybi nadchodzi zima. Zaczynam mieć ochotę na imbir. Aromatyczny, trochę drapiący w gardło, o niepowtarzalnym smaku. Ceniony nie tylko w kuchni, ale przede wszystkim za swoje właściwości lecznicze. Brak apetytu, dolegliwości żołądkowe, mdłości wywołane chemioterapią, migreny, infekcje górnych dróg oddechowych, środek przeciwbólowy a nawet leczenie oparzeń to tylko niektóre jego dobroczynne działanie. Czyli na wszystko, od główki bolenia i kuśki stojenia. Jak mówią co po niektórzy.

Wieczorem kubek takiego napoju dobrze robi na całokształt.

Przygotujcie :

kawałek imbiru

2 cytryny

słoiczek miodu

Imbir cieniutko obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Cytryny wyszorujcie i sparzcie. Z jednej wyciśnijcie sok, a drugą pokrójcie na pół albo ćwierć plasterki. Wszystkie składniki przełóżcie do słoika i wymieszajcie. Trzymajcie w lodówce.

Wieczorem, albo kiedy będziecie mieli ochotę, szczególnie wtedy jak przemarzniecie, przygotujcie kubek gorącej wody, ale nie wrzątku. Wlejcie 2-3 łyżki mikstury i pijcie na zdrowie. Ja na wszelki wypadek zaczęłam pić codziennie. Misio też zaczął. Mówi, że dobre. Musik tak być. Was też do tego namawiam. Grypa i inne paskudztwa zaczynają szaleć. Lepiej dmuchać na zimne.

Wasza upajająca się smakiem imbiru

Jola

Follow Jola:

Kobieta, żona, mama, babcia, przyjaciółka, pani psu, emerytka, szalona sześćdziesiątka i od niedawna blogerka. Zapraszam po rady, porady, pomysły i myśli. Jola

Latest posts from

Zostaw komentarz