Kotlety mielone bez mięsa

/ Brak komentarzy

Ostatnio tak mi się jakoś o pysznościach pisało więc dzisiaj coś obiadowego. Albo kolacjowego. Zdradzę Wam przepis na moje ulubione kotlety mielone. Z jajek i włoskiej kapusty. Noż po prostu poezja. Troszkę z nimi roboty ale efekt mniam.20160714_081745_Richtone(HDR)

Przygotujcie:

małą główkę kapusty włoskiej

10 jajek ugotowanych na twardo

2 jajka surowe

pęczek natki

bułkę tartą

sól, pieprz, trochę vegety do smaku

Kapustę podzielcie na ćwiartki i ugotujcie w lekko osolonej wodzie. Po ostygnięciu mocno odciśnijcie z nadmiaru wody. Tak ile pary w ręcach. Przekręćcie przez maszynkę do mięsa razem z jajkami na twardo. Dodajcie 2 jajka surowe, posiekaną natkę, ze 2-3 łyżki bułki tartej, przyprawy do smaku.Delikatnie wymieszajcie. Jeśli farsz wyda Wam się rzadkawy to siup jeszcze odrobinę bułki.20160714_145948_Richtone(HDR) Uformujcie kotlety wielkości mniej więcej tych tradycyjnych z mięsa. Obtoczcie w bułce tartej.20160714_150942_Richtone(HDR) Smażcie na maśle z odrobiną oleju na rumiano.20160714_152602_Richtone(HDR) Ziemniaki z koperkie,sałata i obiad jak marzenie.

Nie martwcie się, że zrobiłyście za dużo. Na zimno są równie pyszne. Możecie pokusić się i potraktowac je jako przekąskę na wieczorne spotkanie. Wystarczy usmażyć małe, zrobić jakiś zimny sos i przegryzka gotowa.

Mam nadzieję, że spróbujecie je zrobić i że Wam posmakują.

Wasza Jola

 

Follow Jola:

Kobieta, żona, mama, babcia, przyjaciółka, pani psu, emerytka, szalona sześćdziesiątka i od niedawna blogerka. Zapraszam po rady, porady, pomysły i myśli. Jola

Latest posts from

Zostaw komentarz