Kapusta wigilijna

/ Brak komentarzy

W moim domu kapusta z grzybami to obowiązkowa potrawa wigilijna. W tym roku postanowiłam ugotować ją wcześniej. Bo tak naprawdę, żeby była dobra, powinna pyrlić się na ogniu pół dnia. A kuchnia ma tylko cztery palniki. No chyba że jesteście szczęśliwymi posiadaczami takiej z pięcioma. I jak tak się pyrli pól dnia blokuje jedno miejsce.A przed samymi świętami to rzecz bezcenna.

Przygotujcie:

1 kg kiszonej kapusty

pół główki niedużej białej kapusty

3-4 cebule

suszone grzyby – ilość uzależniona od Waszych zasobów, ja w tym roku mogę poszaleć

3/4 kostki masła,

2 listki laurowe

Vegeta do smaku ( niestety nie umiem bez niej gotować )

Zaczynamy od grzybów. Wieczorem namoczcie je w zimnej wodzie. Albo rano jak zapomnicie. Nalejcie jej tylko tyle, żeby przykryła grzyby. Niech sobie tak mokną. Kapustę kiszoną zalejcie wodą i zagotujcie. Po 10-15 minutach gotowania wyrzućcie na durszlak i z powrotem do garnka. Kapustę świeżą poszatkujcie drobno. Do garnka z kiszoną. Cebule pokrójcie w kostkę, chwilę przesmażcie na maśle. Ale tylko do momentu kiedy zacznie być przezroczysta. Nawet nie zeszklona. Do garnka. Teraz namoczone grzyby razem z płynem. Liście laurowe i ze dwie łyżeczki vegety. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień do minimum i niech się pyrli. Tak ze 3-4 godziny. Powolutku, powolutku niech nabiera smaku. Spróbujcie, może trzeba dodać jeszcze trochę vegety albo soli.

Po tym długim, wolnym gotowaniu, kiedy będziecie uważać, że jest najlepsza na świecie, przełóżcie ją do słoików i mocno zakręćcie. I do góry nogami. Niech się zawekuje. Po wystygnięciu, pewnie następnego dnia, schowajcie do lodówki, albo do zimnej spiżarni.

Tym sposobem pracochłonna potrawa już gotowa. Pierwsza z z dwunastu. Matko kochana, czy dam radę tyle przygotować? A czy chleb to też potrawa? Nigdy nie wiem.

Wasza wpadająca w świąteczny szał przygotowań

Jola

 

Follow Jola:

Kobieta, żona, mama, babcia, przyjaciółka, pani psu, emerytka, szalona sześćdziesiątka i od niedawna blogerka. Zapraszam po rady, porady, pomysły i myśli. Jola

Latest posts from

Zostaw komentarz