Chleb żytni na zakwasie

/ 3 komentarze

Zakwas gotowy albo prawie gotowy więc wreszcie podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony chleb. Bierzmy się  do roboty. Ponieważ upieczenie go wymaga trochę czasu, proponuję zabrać się za niego w piątek wieczorem. No chyba że nie pracujecie i jest to dla Was rybka. Do dużej miski wlejcie

6 łyżek zakwasu

pół litra letniej wody

wsypcie 400g mąki żytniej typ 720

Mieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji, najlepiej trzepaczką rózgową. Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na całą noc.

20151208_002855

20151208_094916

Po 12-18 godzinach, jak ciasto już dobrze bąbelkuje ( patrz zdjęcie po prawej ) dodajcie :

1 kg mąki żytniej typ 720

2 łyżki soli rozpuszczonej w

0,75 litra letniej wody

Wszystkie składniki połączcie za pomocą miksera, nie radzę robić tego ręką, bo ciasto to taka glamzia i trudno ręcznie go wymieszać. Przełóżcie do 3 foremek długości 26-30 cm wysmarowanych olejem i posypanych otrębami żytnimi. Przykryjcie folią spożywczą albo deską do krojenia i niech sobie spokojnie rosną. W zależności od temperatury zajmie to około 2-6 godzin. Kiedy chleb będzie podchodził już do krawędzi, musicie być czujne, żeby się nie przykleił do przykrycia. Najlepiej już go odkryć i niech tak sobie dorośnie. Jak się przyklei – nie płaczcie, trudno, po prostu wierzch nie będzie gładki. Po wyrośnięciu możecie chleby posypać różnymi ziarnami : jeden kminkiem, drugi sezamem, trzeci na przykład słonecznikiem. Jak Frania woli. Będą jeszcze lepiej smakować.

20151230_100552

Wstawcie blaszki do zimnego piekarnika Nastawcie temperaturę na 200 stopni i pieczcie przez 30-35 minut. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 180 stopni, włączcie termoobieg i następne 30-35 minut. Wierzch chleba musi być mocno rumiany, wręcz ciemnobrązowy. Po wyjęciu z pieca od razu posmarujcie pędzelkiem wierzch chleba zimną wodą. Będą miały piękną, błyszczącą skórkę. Zaraz też wyjmijcie bochenki z blaszek na kratkę albo na deskę. Niech sobie spokojnie ostygną. A później świeże masełko i uczta gotowa.

20160124_181150

Mój serdeczny kolega Jędrzej podał mi ten przepis, z zastrzeżeniem, że sama muszę poeksperymentować z temperaturą i czasem pieczenia. Tak też zrobiłam. Poszłam nawet dalej i troszkę zmieniłam przepis, troszkę zmniejszyłam temperaturę pieczenia. Myślę,że teraz wszystko jest super. Przy pierwszym pieczeniu musicie być bardziej czujne, bo każda z Was zna swój piekarnik i sama się zorientuje czy temperaturę ździebko podwyższyć czy obniżyć, czy wydłużyć czas pieczenia o parę minut.

Mam nadzieję,że wytłumaczyłam Wam wszystko w miarę jasno. Jeśli nie uda się Wam za pierwszym razem, to trudno. Nie zrażajcie się, próbujcie dalej. Nie od razu Rzym zbudowano. Największym kucharzom tego świata też nie wszystko od razu się udawało. Życzę powodzenia.

20160127_105334

Wierząca w Wasze umiejętności i trzymająca za Was kciuki Jola

Ps. Jeśli nie będziecie miały mocy przerobowych w zjedzeniu od razu 3 bochenków to spokojnie możecie część zamrozić. Ja tak robię jeśli moje chlebopożeracze nie zjawią się wekendowo. Po rozmrożeniu smakują jak świeże. Nie chlebopożeracze, tylko chleby. Ups, tak mi się napisało.

Follow Jola:

Kobieta, żona, mama, babcia, przyjaciółka, pani psu, emerytka, szalona sześćdziesiątka i od niedawna blogerka. Zapraszam po rady, porady, pomysły i myśli. Jola

Latest posts from

3 Responses

  1. Anonim
    | Odpowiedz

    Dzieki za przepis na chlebek razowy. Pozdrawiam Alina z Bremen

  2. Magda
    | Odpowiedz

    Udało się. No nie całkiem. Chleb jest śliczny i pyszny, ale chyba za mało wyrośnięty. Prawdopodobnie u mnie jest za zimno i powinien dłużej rosnąć. Jola, jesteś wielka. Dzięki Tobie odważyłam się. Następnym razem będzie wyższy, ale to jest bez znaczenia. Dziękuję za wsparcie i całuję.
    Magda

    • Jola
      | Odpowiedz

      Madziu kochana! Wydaje mi się, że z twoimi chlebami jest wszystko ok, tylko te silikonowe foremki są dosyć szerokie i może dlatego sprawiają wrażenie mało wyrośniętych. ale najważniejsze że smakują. Całuski Jola

Zostaw komentarz